Vacanta in Albania–Tara Vulturilor
Anul acesta, pentru luna iulie, am ales sa vizitam Albania. Este o tara despre care auzisem destul de multe pareri pozitive, dar nu numai.
Traseul ales a fost unul mai putin pe placul romanilor si anume Brasov- Timisoara-Ohrid-Vlore. Am ales variata prin Macedonia de Nord, pentru ca am dorit sa vizitam orasul si lacul Ohrid. In caz contrar, probabil ca as fi optat pentru traseul prin Kosovo.
Pentru cazare, am ales statiunea Vlore, fiind cea mai apropiata de gustul nostru, dar avand si o amplasare foarte buna. Astfel, am putut face excursii de o zi in Durres, Saranda/Ksamil, Berat, Gjirokaster.
Dupa cele 7 zile petrecute in Albania, pot spune ca asteptarile au fost depasite, desi este o tara a contrastelor. Vlore este, de departe, statiunea cea mai moderna, din punct de vedere turistic. Zona de promenada poate oricand rivaliza cu statiunile de top din Europa.
Saranda, statiune aflata mult mai la Sud, se remarca prin calitatatea apei si a plajelor. Daca la Vlore intalnim Marea Adriatica, la Saranda ne intampina deja Marea Ionica, cu culorile ei remarcabile.
Saranda se aseamana foarte mult cu statiunile din Grecia, in special cu orasul Kavala (tot oras-port), ambele costruite sub forma unui amfiteatru.
Daca mergem de la Vlore spre nord, vom gasi orasul port Durres. Acesta este cel mai important port al Albaniei, dar care are si o zona turistica foarte apreciata, in special de albanezi.
Pentru cei pasionati de istorie si arheologie, orasele medievale Berat si Gjirokaster sunt obiective care nu ar trebui ratate. Ambele fac parte din Patrimoniul Universal UNESCO.
Pentru soferii mai experimentati, traseul pe Riviera Albaniei, prin Pasul Llogara, ofera o priveliste greu de egalat. De asemenea, drumul acesta ofera si accesul la statiunile mai mici aflate la tarmul Marii Ionice.
Ca de fiecare data, partener de drum a fost Loganul, cu motorizarea 1.0 Sce. Masina s-a comportat foarte bine, avand in vedere ca am calatorit 3 persoane + bagaje, iar in cea mai mare parte a timpului, am folosit AC-ul.
Pe tot parcursul acestei calatorii am folosit doar benzina cu cifra octanica 100, iar consumul mediu a fost de 5,4 l/100km.
Datele tehnice ale calatoriei sunt in imaginile de mai jos:
In final, va las o imagine cu un apus superb vazut de pe malul lacului Ohrid si va invit sa luati in calcul Albaniei pentru petrecerea unui concediu. Cu siguranta, nu veti regreta.