Tutorial schimbare kit distributie Subaru Forester 2,5 165CP

Schimbarea kitului de distributie la un motor Subaru presupune o experienta peste medie ca si mecanic, dar, chiar si asa, mai este nevoie de o buna documentare in prealabil.

Preliminarii pentru acest Tutorial schimbare kit distributie Subaru Forester 2,5 165CP

Pentru cei mai putin familiarizati cu marca, trebuie spus ca vorbim de un motor boxer, ceea ce presupune existenta a doua chiuloase. In cazul de fata, fiind un motor 2,5 aspirat, fiecare chiuloasa este echipata cu cate o singura axa cu came, chiar daca motorul are 16 valve (motoarele 2.0 de la Subaru au 4 axe cu came). Aceasta arhitectura a motorului face ca lungimea curelei de distributie sa fie una destul de mare, iar numarul rolelor de intindere sau de ghidaj sa fie si el mult peste ceea ce vom intalni la un motor clasic (in acest caz avem nevoie de nu mai putin de 4 role).

Aici trebuie subliniat faptul ca rola cu intinzator pentru cureaua de distributie este una de tip hidraulic, iar eliberarea boltului de siguranta trebuie facuta doar in momentul in care rola este instalata si cureaua este pe pozitia corecta. Daca acest bolt este scos accidental, sau se doreste  refolosirea intinzatorului, acesta trebuie comprimat treptat, fara a fi fortat sa se comprime foarte repede. In caz contrar, exista riscul ca acesta sa fie avariat iremediabil.

Tutorial schimbare kit distributie Subaru Forester 2,5 165CP

revenind la modul de schimbare kit distributie Subaru Forester 2,5 165 CP, trebuie sa precizez faptul ca am demontat doar ventilatoarele si vasul de expansiune de pe radiator, pentru a evita si demontarea conductelor cu antigel care merg la cutia automata. Pentru cei care au cutie de viteze manuala nu exista aceasta problema, iar radiatorul poate fi demontat mult mai usor.

Faptul ca masina este echipata cu o cutie de viteze automata mai ridica si o alta problema, si anume aceea a modalitatii de blocare a motorului in momentul in care se doreste demontarea fuliei de pe arborele cotit. In acest caz, singura posibilitate este de blocare a volantei prin gaura de vizitare aflata undeva in zona clapetei de acceleratie in partea dreapta a motorului.

Alinierea motorului se face prin pozitionarea la verticala a semnelor, atat de pe pinionul arborelui cotit, cat si de pe pinioanele axelor cu came, acestea avand corespondent  si pe carcasa motorului. Cureaua de distributie are si ea la randul ei semne pentru o pozitionare corecta, acestea trebuind montate fix in dreptul semnelor de pe pinioane si in acelasi timp respectat sensul de rotatie inscriptionat pe aceasta.

Acestea ar fi principalele informatii referitoare la schimbarea distributiei, dar trebuie sa aveti mare grija la fiecare detaliu, orice greseala putand provoca daune importante motorului.

Ar mai trebui spus ca blocul motor este din aluminiu si e nevoie de o atentie sporita la modul in care vor fi stranse suruburile de la rola intinzatoare si rolele de ghidaj.

Modul in care am intreprins aceasta operatiune de schimbare kit distributie Subaru Foreste 2,5 165 CP se gaseste in filmuletul-tutorial de mai jos:

Daca v-a fost de ajutor acest tutorial schimbare kit distributie Subaru Forester 2,5 165 CP , va rog sa-mi lasati un comentariu pe blog, sa va abonati la canalul meu si sa distribuiti postarea pe canalele de socializare, sa poata fi de ajutor si altor persoane interesate. Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.