Tutorial schimbare bec faza scurta Renault Clio 3

In ceea ce priveste modul in care poate fi schimbat un bec faza scurta la Renault Clio 3, exista o serie de teorii, mai mult sau mai putin verificate. Acestea merg de la ideea ca aceasta schimbare se face foarte usor, in mai putin de 5 min., pana la varianta in care este nevoie de demontarea spoilerului fata pentru a avea acces la suruburile de prindere a farului, urmand ca si acesta sa fie demontat, pentru ca, intr-un final, sa existe un acces facil la becul care trebuie schimbat.

Din punctul meu de vedere, niciuna din teroriile prezentate mai sus nu are un fundament real. Am avut ocazia sa schimb un asemenea bec la un Clio 3, ocazie cu care am facut si ceva poze, in ideea ca poate va poate va e si voua de folos.

Trebuie spus ca spatiul avut la dispozitie pentru accesul la becul de faza scurta este unul foarte restrans, iar pozitia este una mai mult decat incomoda. In aceste conditii, nici vizibilitatea asupra locului in care este montat becul nu este una prea buna, mare parte din timp fiind nevoit sa lucrez „in orb”, bazandu-ma doar pe intuitie si pe deductie logica. Despre posibilitatea de a utiliza ceva scule (surubelnita, patent, etc.) nici nu poate fi vorba.

Principalele etape cate trebuiesc parcurse pentru inlocuirea acestui bec faza scurta Renault Clio 3 sunt urmatoarele:

  1. Odata identificat becul ars si ridicata capota motorului, se indeparteaza capacul din cauciuc al becului. Acesta trebuie tras pur si simplu de pe rama pe care este montat.

tutorial schimbare bec faza scurta Renault Clio 3 1

tutorial schimbare bec faza scurta Renault Clio 3 2

tutorial schimbare bec faza scurta Renault Clio 3 3

2.  Se identifica mufa cu cele 2 fire care alimenteaza becul. Acesta are 2 cleme stanga-dreapta, care vor trebui apasate si concomitent trebuie trasa spre in spate pentru a o scoate de pe bec. In acest moment, mare lucru nu puteti vedea, va trebui sa va bazati pe intuitie.

tutorial schimbare bec faza scurta Renault Clio 3 4

3. Odata extrasa mufa cu cele 2 fire, avem acces la bec. In acest moment, acesta poate fi scos din far printr-o simpla tragere spre in spate.

tutorial schimbare bec faza scurta Renault Clio 3 5

4. Se monteaza noul bec, avand grija sa il pozitionam corect in far. Pentru aceasta, este nevoie sa verificam pozitia lui, privind prin far daca este pozitionat corect.

tutorial schimbare bec faza scurta Renault Clio 3 6

5. Se monteaza la loc mufa cu cele 2 fire pentru alimentarea becului. Avem grija sa se clipseze bine cele doua cleme, acestea avand un dublu rol, atat de fixare a mufei, cat si a becului.

tutorial schimbare bec faza scurta Renault Clio 3 7

6. Se remonteaza capacul de cauciuc pentru protectia becului.

tutorial schimbare bec faza scurta Renault Clio 3 8

7. Se face proba pentru a ne asigura ca becul functioneaza.

tutorial schimbare bec faza scurta Renault Clio 3 9

Bec folosit: H7

Timp de lucru: 15-20 min.

In speranta ca aceste explicatii va sunt de folos, va doresc spor la treaba in aceasta operatiune de schimbare bec faza scurta renault Clio 3!

4 comentarii la „Tutorial schimbare bec faza scurta Renault Clio 3

  • iunie 14, 2019 la 10:08 AM
    Legătură permanentă

    Multumesc pentru descriere. O singura intrebare: exista 2 becuri (faza scurta si faza lunga) la farul pt Renault Clio 3?

    Răspunde
  • septembrie 3, 2021 la 12:16 PM
    Legătură permanentă

    Salut. Foarte utile informatiile, multumim !! Dar mai am un pic nevoie de indrumare, te rog. Am un Clio 3 facelift. Vreau sa schimb ambele becuri de pozitie si faza scurta/H7. La H7 : Singurul mai accesibil de demontat mi se pare H7-le de la pasager. La cel de la sofer nu am loc sa bag mana din cauza suportului de baterie. La pozitii : la sofer mi se pare imposibil de ajuns fara sa demontez farul, conectorul fiind un pic mai jos decat cel de la H7 ; iar la pasager gatul de umplere pentru lichidul de parbriz incurca la fel de mult. Please help. Iubesc inginerii francezi 🙂

    Răspunde
    • septembrie 7, 2021 la 11:48 AM
      Legătură permanentă

      Daca nu ai loc sa schimbi becul, solutia este demontarea spoilerului fata si apoi vei avea posibilitatea sa demontezi farul. Gasesti un video in aces sens aici pe blog, la categoria Renault Modus.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.