Subaru Forester. Indepartare rugina si sudura chimica
In ultima parte a anului m-am ocupat de problema ruginii aparuta in zona pragurilor si a aripilor spate la Subaru Forester. La o prima privire, se observa ceva zone ruginite pe aripile din spate, deasupra rotilor, si in zona busonului de benzina/GPL. Odata cu demontarea barii din spate, au inceput sa apara probleme din ce in ce mai grave, cauzate de rugina.
Practic, partea inferioara a aripilor spate, zona din spatele barii de protectie, era distrusa de rugina. In aceeasi situatie se aflau si 3 din cei 4 suporti principali ai barii de protectie.
Dar supriza uriasa a venit in momentul in care am demontat pragurile din plastic ale masinii. In spatele acstora s-a creat o zona in care a stat noroiul si apa, iar rezultatul a fost incredibil: mare parte din partea metalica a pragului a fost afectata grav de rugina.
Acestea fiind datele problemei, era clar ca trebuia intervenit rapid. Cum nu am avut foarte mult timp la dispozitie pentru aceasta lucrare, iar optiunea sudurilor clasice presupunea demontarea unui numar impresionant de piese de pe masina (din motive de siguranta) am ales o varianta ceva mai „neconventionala”, si anume sudura chimica. Pentru aceasta, am folosit produsul Liqui Moly Flussig-Metall, sau, in traducere libera, „metal lichid”.
In zonele unde a fost nevoie de montarea unor petice de dimensiuni mai mari, m-am folosit si de niste nituri, pentru a mentine piesa pe pozitia corecta pana cand „metalul lichid” facea reactia si se solidifica. O parte din aceste nituri le-am indepartat ulterior prin polizare. Pentru zona inferioara a aripilor spate si zona pragurilor am mai folosit 1 spray Easy Filler 1K si 2 spray-uri cu teroson.
Revenind la zonele de rugina de deasupra rotilor, aici am indepartat portiunile de tabla distruse si am confectionat petice pe care le-am aplicat cu ajutorul aceluiasi produs: Liqui Moly Flussig-Metall. In zonele unde rugina era superficiala, am curatat si am aplicat un inhibitor pentru rugina. In final, am aplicat si 2 straturi de chit, un strat de Filler si am revopsit partial aripile din spate ale masinii.
Toate imaginile din timpul acestei lucrari le-am adunat in filmul urmator:
In final, nu pot sa nu-mi exprim surprinderea pentru calitatea foarte slaba a unor elemente de caroserie de pe Subaru Forester. Aceasta masina are 10 ani si era de asteptat sa se prezinte caroseria intr-o alta stare, chiar daca in toti acesti ani nu s-a intervenit suplimentar pentru protectia ei.
Cei interesati pot citi mai multe despre aceasta masina, cu bune dar mai ales cu rele, in articolul Subaru Forester–200.000 km si 9 ani.
Parca Subaru faceau lucruri de calitate, dar nu sunt pregatiti pentru tarile cu umiditate mai ridicata? Pacat de acest aspect, puteau mai mult.
Ai dreptate ” Subaru faceau lucruri de calitate…” Din pacate in ultimii 10 -12 ani au scazut foarte mult calitatea. Si nu ma refer numai la rugina……