Schimbare radiator incalzire Dacia Logan 1,4 MPI

Principalele doua motive pentru care instalatia de incalzire la Dacia Logan nu mai functioneaza in parametri normali sunt: defectarea termostatului si/sau infundarea radiatorului de incalzire. Despre modul in care se face schimbarea termostatului am vorbit intr-un alt tutorial. Acum a venit momentul sa schimb radiatorul de incalzire.

Cei peste 200.000 km parcursi si 10 ani vechime si-au pus amprenta si asupra acestei piese. Eficienta radiatorului a inceput sa fie din ce in ce mai scazuta, pana in momentul in care s-a infundat aproape complet. Motivele pentru care se infunda acest radiator pot fi multe, dar nu fac obiectul acestei postari.

Schimbare radiator incalzire Dacia Logan 1,4 MPI

Pentru a putea schimba radiatorul de incalzire este nevoie sa golim (partial) instalatia de racire. Astfel, vom scurge antigelul prin decuplarea furtunului care face legatura intre pompa de apa si radiatorul de incalzire. Imaginile de mai jos ajuta sa identificati mai usor acest furtun

Schimbare radiator incalzire Dacia Logan C1

Odata demontat acest furtun si scos antigelul din instalatie ne mutam din compartimentul motor in masina, in zona consolei centrale a bordului. Accesul la radiatorul de incalzire se face prin partea stanga, fiind pozitionat in imediata apropiere a pedalei de acceleratie.

Pentru a putea avea acces la radiatorul de incalzire este nevoie sa demontam mai intai tabla de protectie a acestuia. Aceasta este fixata cu 4 suruburi. Pentru a le putea desface, este nevoie de o inelara de 13. Tot pe aceasta tabla de protectie mai intalnim si doua cleme de prindere a instalatiei electrice. Aceste cleme se indeparteaza prin simpla declipsare a lor. Detaliile demontarii acestei table de protectie a radiatorului de incalzire gasiti in urmatorul colaj foto:

Schimbare radiator incalzire Dacia Logan C2

Mai trebuie spus ca accesul la cele doua suruburi amplasate in partea superioara este destul de dificil, fiind nevoie de o inelara cu clichet.

Dupa ce s-a indepartat aceasta tabla de protectie poate fi observata foarte usor prinderea radiatorului de incalzire in bord ( doua suruburi) si modul in care este facut racordul cu cele doua tevi care il alimenteaza.

Schimbare radiator incalzire Dacia Logan poza 402

Se vor desface cu o cheie torx 20 cele 2 suruburi de prindere a radiatorului de incalzire si surubul flansei care fixeaza tevile de alimentare. In acest moment este posibil sa apara mici scurgeri de antigel, dar cantitatea este foarte mica.

Dupa ce au fost desfacute aceste suruburi si au fost indepartate tevile de alimentare, putem extrage radiatorul de incalzire din locasul sau. Pentru a-l putea scoate, este nevoie sa fie declipsate cele 3 cleme de prindere. Aceasta etapa a demontarii radiatorului de incalzire este surprinsa in fotografiile urmatoare:

Schimbare radiator incalzire Dacia Logan C3

Noul radiator de incalzire se monteaza in ordinea inversa demontarii. recomandarea mea este sa se schimbe, cu aceasta ocazie, si cele 2 garnituri O-ring care asigura etanseizarea celor 2 tevi care alimenteaza radiatorul de incalzire. Totodata, s eva avea in vedere faptul ca surubul de prindere a celor 2 tevi nu trebuie strans foarte tare. In caz contrar, exista riscul sa crape corpul radiatorului, acesta fiind din plastic.

Schimbare radiator incalzire Dacia Logan C4

In final, se monteaza la loc furtunul de alimentare cu antigel al radiatorului de incalzire desfacut in prima faza, se completeaza cu antigel si se porneste motorul. in acest moment, tot aerul din instalatie va fi eliminat prin vasul de expansiune.

Schimbare radiator incalzire Dacia Logan C5

pentru ca aerisirea sa fie completa, este nevoie sa pozitionam comutatorul de incalzire pe pozitia „incalzire maxima”. Totodata, vom verifica daca exista scurgeri in zona de imbinare intre radiatorul de incalzire si tevile de alimentare ale acestuia. Daca totul este ok, putem trece la ultima faza a lucrarii, si anume montarea tablei de protectie.

Schimbare radiator incalzire Dacia Logan poza 417

Schimbare radiator incalzire Dacia Logan 1,4 MPI–Precizari finale:

  1. Timp de lucru: 1-1,5 ore
  2. Exista si posibilitatea curatarii/reconditionarii radiatorului vechi, dar sunt mari riscuri sa nu mai poata fi facuta etanseizarea acestuia. In conditiile in care, un astfel de radiator nu are un pret foarte mare, nu cred ca merita asumarea acestor riscuri.
  3. desi piesa montata de mine este „after market” randamentul acesteia este foarte bun, similar cu cel oferit de produsul original.

30 de comentarii la „Schimbare radiator incalzire Dacia Logan 1,4 MPI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.