Schimbare motoras comanda clapeta recirculare aer Renault Modus

Astazi o sa vorbim putin despre motorasul care comanda clapeta de recirculare a aerului la Renault Modus. De ceva vreme au aparut zgomote in zona bordului, in momentul in care era utilizata comanda de recirculare a aerului din habitaclu. Trebuie mentionat faptul ca aceste zgomote erau prezente indiferent daca AC era pornit sau oprit.

In aceste conditii, si in urma unor verificari sumare, am ajuns la concluzia ca motorasul care comanda clapeta de recirculare a aerului este defect. La Renault Modus, acesta se poate inlocui destul de usor, beneficiind de amplasarea centrala a ceasurilor de bord, dar si de prezenta unei trape in partea stanga a bordului. Aceasta trapa permite accesul atat la elementele sistemului de climatizare, cat si la sistemul electric al servodirectiei.

Schimbare motoras comanda clapeta recirculare aer Renault Modus: pasi de urmat

Revenind la acest motoras, odata indepartata trapa de acces in bord, se observa o mufa cu 2 fire care il alimenteaza. Aceasta mufa trebuie indepartata, iar apoi se desfac cele 3 suruburi cu care este fixat. Pentru aceste suruburi avem nevoie de o cheie torx 15. Odata indepartate aceste 3 suruburi, motorasul poate fi scos foarte usor.

Eu am avut curiozitatea sa vad ce este avariat in interiorul lui si l-am demontat. La interior gasim un ansamblu de roti dintate (din plastic) actionate de un motor electric.

Asa cum era de asteptat, una dintre aceste roti dintate era avariata, avand un dinte rupt. In aceste conditii, eu am optat pentru achizitionarea unui astfel de motoras pentru comanda recircularii aerului dintr-un centru de dezmembrari auto. Montarea acestuia se face in ordinea inversa demontarii, avand grija sa-l pozitionam corect pe carcasa sistemului de climatizare. Dupa ce reintroducem mufa cu cele 2 fire de alimentare si remontam trapa de acces in bord, nu mai ramane decat sa facem o proba de functionare.

Aceasta proba este bine sa fie facuta trecand sistemul de climatizare al masinii prin toate pozitiile de functionare, folosind AC-ul atat pe pozitia automat (clima) cat si manual.

Identificarea defectului si schimbarea acestui motoras sunt prezente in filmul urmator:

Schimbare motoras comanda clapeta recirculare aer Renault Modus: precizari finale

Timp de lucru: 30 min.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.