Schimbare (improspatare) ulei si filtru cva Subaru Forester

Schimbarea uleiului si a filtrului la majoritatea cutiilor de viteza automate reprezinta o adevarata provocare pentru orice mecanic amator, motiv pentru care nu sunt multi care se incumeta la o astfel de lucrare. In functie de producator si de tipul cutiei de viteze, modul in care se face schimbarea uleiului si a filtrului poate sa difere in mod semnificativ.

La Subaru Forester avem de-a face cu un caz fericit in care producatorul a echipat cutia de viteze cu un buson de golire, iar filtrul de ulei este amplasat pe exteriorul cutiei, avand acces destul de usor la el, pe sub masina. In multe alte cazuri, filtrul de ulei este amplasat in interiorul baii de ulei, iar schimbarea acestuia implica si demontarea si remontarea baii de pe cutia de viteze.

Cum se face o Schimbare (improspatare) ulei si filtru cva Subaru Forester

Revenind la Subaru Forester, trebuie spus ca pentru a putea schimba intreaga cantitate de ulei a cutiei de viteze (9 litri), este nevoie de o succesiune de 4 schimburi de ulei. Fiecare dintre aceste schimburi presupune eliminarea a cca 3-3,5 l de ulei uzat din cutie si inlocuirea lui cu aceeasi cantitate de ulei proaspat. Operatiunea se repeta dupa un rulaj de 10-15 km si dupa ce uleiul din cutie s-a racit.

Aceasta procedura implica, pe langa o cantitate foarte mare de ulei (12-13 l), si o perioada de timp destul de mare alocata unei astfel de lucrari. Din proprie experienta, pot spune ca, de cele mai multe ori, in reprezentanta schimbul de ulei nu este facut corect si complet.

In aceste conditii, eu am ales, pentru o mai buna protectie a cutiei de viteze, sa fac o improspatare a uleiului la fiecare 10.000 km (cantitatea de ulei inlocuita este de 3,5 l) si schimbarea filtrului la fiecare 20.000 km. Mentionez ca in cartea tehnica producatorul solicita inlocuirea uleiului si a filtrului dupa maxim 60.000 km.

Mai trebuie spus ca introducerea uleiului proaspat se face pe la joja de ulei a cutiei de viteze, iar eu am folosit si o seringa speciala de ulei pentru a evita eventualele scurgeri de ulei pe motor si cutie, dar cu putina atentie se poate si fara asa ceva.

Modul in care se poate face aceasta operatiune de Schimbare (improspatare) ulei si filtru cva Subaru Forester este redat in filmuletul de mai jos:

P.S. Filtrul de ulei este un filtru hidraulic special produs pentru cutii de viteze automate. In niciun caz nu poate fi folosit un filtru de ulei de motor, chiar daca din punct de vedere al formei si chiar al filetului seamana foarte mult!

Daca v-a fost de ajutor acest tutorial schimbare (improspatare) ulei si filtru cva Subaru Forester , va rog sa-mi lasati un comentariu pe blog, sa va abonati la canalul meu si sa distribuiti postarea pe canalele de socializare, sa poata fi de ajutor si altor persoane interesate. Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.