Schimbare conducta de frana la Subaru Forester

Una din avariile foarte grave care pot aparea in timpul utilizarii masinii este spargerea unei conducte de frana. Un asemenea incident poate avea urmari serioase daca apare in momentul in care se ruleaza cu viteza mare.

Schimbare conducta de frana la Subaru Forester: preliminarii

Motivul principal pentru care aceste conducte de frana cedeazza este rugina. Din pacate, in ultima perioada, producatorii auto folosesc conducte de frana confectionate din fier, peste care se adauga un strat de plastic pentru protectie. Renuntarea la conductele de frana din cupru are considerente strict financiare.

Aceste conducte din fier, plastifiate, prezinta un mare dezavantaj, si anume acela de a rugini puternic acolo unde plasticul s-a desprins.

Mai exista si situatia in care producatorul alege ca, la capatul conductei, o mica portiune sa nu fie plastifiata, pentru a inlesni strangerea holenderului.

In aceasta situatie se afla si Subaru Forester: capetele conductei nu sunt plastifiate. In consecinta, rugina isi face de cap. Cele mai afectate au fost conductele de frana pentru rotile din spate.

Inevitabilul s-a produs si una din conducte a cedat.

schimbare conducte de frana la Subaru Forester 0

Schimbare conducta de frana la Subaru Forester

Cercetand mai bine traseul conductelor si starea acestora, am ajuns la concluzia ca trebuiesc schimbate integral conductele pentru puntea spate.Aceste conducte de frana pleaca din compartimentul motor, trec prin interiorul masinii si apoi ies undeva in fata rotii dreapta spate, unde exista un distribuitor. Din acest distribuitor pleaca cele doua conducte care merg la roti.

Cum era imposibil de urmat traseul initial al conductelor, am decis sa-l modific, tragand conducte individuale pentru fiecare roata, pe sub masina, prin lateralul lonjeroanelor.

schimbare conducte de frana la Subaru Forester 1

schimbare conducte de frana la Subaru Forester 2

schimbare conducte de frana la Subaru Forester

schimbare conducte de frana la Subaru Forester 3

Am folosit conducte de frana de cupru si cleme de tabla (hand made) cu protectie de plastic pentru conducte.

Furtunul flexibil de frana de la roata a fost demontat complet de pe masina si apoi, in menghina, a fost desfacut vechiul holender din el.

Odata inlocuita conducta (sau conductele)cu probleme, se va umple rezervorul pentru lichid de frana si se va aerisi fiecare roata, incepand in cel mai indepartat punct.

In tot acest timp, se va verifica si completa nivelul lichidului de frana din rezervor. Se va verifica foarte atent etanseizarea fiecarei conducte sau furtun de frana.

La alegerea conductei noi se va avea in vedere diametrul conductei de pe masina si diametrul holenderului. In foarte putine cazuri se vor gasi conducte de frana gata confectionate pentru un anume model de masina.

De regula, conductele de frana se vand la metru, iar holenderele la bucata, astfel incat fiecare isi poate confectiona conducta de care are nevoie. Pentru a le putea monta, este necesar ca aceste conducte sa fie bercuite la capete. Pentru aceasta operatiune, exista o trusa special conceputa.

Modul in care se poate bercui o conducta va face obiectul unui tutorial viitor/

In final, trebuie spus ca o astfel de interventie la sistemul de franare al oricarei masini trebuie facuta de persoane cu experienta, nefiind permisa nicio greseala.

Schimbare conducta de frana la Subaru Forester–Precizari finale:

In cazul in care nu se respecta intocmai traseul initial al conductei, ne vom asigura ca aceasta este bine prinsa pe caroserie si nu vibreaza in timpul mersului.

Totodata, vom avea in vedere ca nicio piesa aflata in miscare, in timpul rulajului, sa nu atinga conducta de frana.

2 comentarii la „Schimbare conducta de frana la Subaru Forester

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.