Montare toba sport universala pe Subaru Forester

Iata ca dupa 10 ani de utilizare si nu mai putin de 3 reparatii aplicate tobei finale, a sosit momentul unei interventii radicale asupra acesteia. Pentru mine, varianta cea mai comoda (si ieftina) a fost adaptarea unei tobe sport universale.

Nu mi-am propus sa obtin un esapament foarte zgomotos, sau sa maresc performanta motorului. Cei 165 CP ai motorului 2,5 l aspirat de la Forester sunt mai mult decat suficienti!

Revenind la toba finala, cea originala era foarte ruginita, atat la exterior, dar mai ales pe interior. Am recuperat de la aceasta bucata de teava care face legatura cu toba intermediara.

Pastrand astfel aceasta teava, am putut respecta diametrul initial al evacuarii. Toba sport universala pe care am achizitionat-o a fost mai scurta cu aprox 30 cm fata de cea originala. Aceasta distanta am compensat-o prin adaugarea unei bucati de teava de inox in continuarea celei recuperate de pe toba originala a masinii.

Ambele tevi, si cea originala si de inox, au diametrul de 54 mm la exterior si 50 mm la interior.

Pentru imbinarea lor am folosit o a treia bucata de teava cu diametrul de 50 mm la exterior si lungimea de 6 cm. Aceasta am introdus-o in proportii egale in cele doua tevi cu diametrul de 54 mm, iar apoi le-am sudat. Astfel am obtinut o rigidizare suplimentara in zona sudurii.

Toba finala universala avea teava de intrare cu dieametrul de 54 mm, astfel ca a fost o simpla formalitate imbinarea ei cu restul esapamentului.

Pentru fixare am folosit 2 jumatati de coliere de toba pentru Dacia Papuc Diesel si 2 suruburi cu diametrul de 10 mm cu piulite.

Am intarit si suportul prindere aflat pe teava originala, iar apoi am vopsit cu vopsea termorezistenta.

Rezultatul final pentru toba sport universala pe care am adaptat-o:

montare toba sport universala pe Subaru Forester

La montajul pe masina nu au aparut probleme, aceasta asezandu-se foarte bine. Prinderea efectiva a tobei am realizat-o cu un colier din tabla de inox si 2 suruburi (unul cu diematrul de 10 mm si altul cu diametrul de 12 mm) la capete sudate in unghi de 90°. Pe acestea le-am prins de unul din tampoanele de cauciuc care sustineau toba originala.

montare toba sport universala pe Subaru Forester 3

Intreaga evolutie a acestei operatiuni de montare toba sport universala pe Subaru Forester o puteti urmari in filmul de mai jos:

Montare toba sport universala pe Subaru Forester: precizari finale

  1. asa cum se poate observa si din film, zgomotul produs cu noua toba nu este foarte puternic (nici nu mi-am dorit asa ceva). Diferentele sesizabile de zgomot intre cele 2 tobe sunt intre 1.700-2.300 Rpm sau intre 40 si 80 km/h. Peste 80 km/h nu se mai aude in niciun fel toba sport. Acest lucru ajuta foarte mult la drumurile lungi.
  2. de la momentul montarii efective pe masina si pana la aparitia acestei postari am parcurs cu masina aprox. 500 km. Din punctul de vedere al functionarii motorului, pot spune ca este un mare plus, fiind mult mai dinamic si avand o acceleratie mult mai liniara.
  3. costuri: toba finala+coliere= aprox 50-60 euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.