Distributie motor Renault K4J/K4M Renault Modus Partea I-Demontare

Familia de motoare K4J/K4M produsa de Renault in ultimii 15 ani a suferit de-a lungul timpului o serie de schimbari/imbunatatiri menite sa creasca performantele motorului si sa respecte norme de poluare tot mai drastice.

Cu toate acestea, partea de distributie a acestor motoare a ramas aceeasi, indiferent de capacitatea cilindrica: 1,4 16 V sau 1,6 16 V.

Distributie motor Renault K4J/K4M Renault Modus Partea I-Preliminarii

In ceea ce priveste distributia, trebuie spus faptul ca acest tip de motoare prezinta o particularitate. Aceasta consta in faptul ca nu exista semne de montaj pentru alinierea distributiei nici pe pinionul arborelui cotit si nici pe cele doua pinioane ale axelor cu came. De asemenea, nu veti gasi semne pentru alinierea distributiei nici pe cureaua de distributie.

Distributia acestui motor se aliniaza folosind setul de cale special conceput pentru motoarele K4J/K4M.

Un alt lucru foarte important care trebuie avut in vedere este faptul ca pinioanele distributiei, atat cele doua ale axelor cu came, cat si cel inferior, al arborelui cotit, nu au pana de ghidaj. Acestea se mentin pe pozitie doar prin presare, in urma strangerii fiecaruia cu surubul de prindere.

In acest caz, este absolut obligatorie respectarea cu strictete a indicatiilor producatorului in ceea ce priveste forta de strangere pentru fiecare surub al acestor pinioane. Mai trebuie spus faptul ca surubul de strangere a pinionului arborelui cotit si al fuliei este de unica folosinta. Cu alte cuvinte, odata strans la forta indicata de constructor, nu mai este recomandat sa il refolositi.

Nerespectarea tuturor acestor reguli poate duce la avarierea grava a motorului. Aceasta avariere poate aparea imediat dupa schimbul kitului de distributie sau pe parcursul utilizarii ulterioare.

Distributie motor Renault K4J/K4M Renault Modus Partea I-Demontare

Avand in vedere toate cele prezentate mai sus, sfatul meu este ca o astfel de lucrare sa fie facuta numai dupa o buna documentare prealabila si numai daca aveti cunostinte temeinice despre modul de functionare a acestui tip de motor K4J/K4M

Odata facute toate aceste precizari, putem trece ka explicarea propriu-zisa a lucrarii. Pentru a putea schimba kitul de distributie la motoarele K4J/K4M (in cazul de fata este montat pe Renault Modus) este nevoie sa demontam o serie de alte piese, aflate in jurul motorului si pe motor.

Astfel, vom demonta urmatoarele:

 1. scutul de protectie al motorului
 2. acumulatorul
 3. carcasa acumulatorului
 4. carcasa filtrului de aer si tubulatura aferenta
 5. clapeta de acceleratie
 6. roata dreapta fata
 7. aparatoarea din plastic din spatele aripii fata dreapta
 8. bieleta sustinere cadru motor
 9. suport motor (pe partea dreapta a masinii)
 10. curea accesorii (alternator, compresor AC)
 11. capace distributie

Distributie motor Renault K4J/K4M Renault Modus Partea I-Alinierea distributiei

Dupa demontarea tuturor acestor repere, se va trece la alinierea distributiei. Pentru aceasta, se vor parcurge urmatorii pasi:
 1. se vor extrage cele doua dopuri, aflate in chiuloasa, in dreptul axelor cu came.Aceste dopuri sunt de unica folosinta. Veti primi un set nou odata cu kitul de distributie
 2. se roteste motorul in sensul acelor de ceasornic folosind o tubulara de 18 si un prelungitor lung. Acestea vor fi montate pe surubul fuliei.
 3. se va pozitiona cala de blocaj a axelor cu came din setul special conceput pentru motoarele K4J/K4M
 4. se va desface busonul (surubul) care permite montarea calei de blocaj a arborelui cotit la punctul mort superior (PMS) Pentru desfacerea acestui buson aveti nevoie de o tubulara E14. Acest buson se afla pozitionat pe partea din fata a blocului motor, foarte aproape de baia de ulei si de suruburile de imbinare ale motorului cu carcasa de ambreiaj a cutiei de viteze.

In cazul de fata, la Renault Modus acest buson mai e marcat si de electromotor. Din pacate, se intampla ca acest buson sa nu se desfaca si, in cele din urma, sa se decalibreze. De aceasta situatie m-am lovit si eu la acest motor. Busonul a refuzat sa se desfaca, iar inevitabilul s-a produs: decalibrarea si imposibilitatea de montaj a calibrului tija de PMS.

Rezolvarea acestei situatii si schimbarea efectiva a kitului de distributie le voi prezenta in urmatoarea postare.

Pana atunci, va pun la dispozitie prima parte a filmului cu schimbarea distributiei la motoarele Renault K4J/K4M

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.