Distributie motor Renault K4J/K4M Renault Modus Partea a IIa

-Schimb kit distributie + pompa apa

-Conversie pinion fara pana–pinion cu pana

Continui prezentarea modului in care am schimbat distributia la motorul  Renault K4J/K4M de la Renault Modus.  Asa cum am aratat in PARTEA I, busonul  calibrului tija de PMS s-a decalibrat.
In aceste conditii, avem la dispozitie 2 variante:

  1. ridicarea motorului de pe masina si extragerea busonului decalibrat
  2. folosirea altei metode de determinare si verificare a PMS (punct mort superior)la pistonul 1, fara a folosi calibrul tija.

Distributie motor Renault K4J/ K4M Renault Modus Partea a IIa: Preliminarii

Am optat pentru cea de-a doua varianta. In acest caz, a fost absolut obligatoriu sa fac conversia de la pinion fara pana la pinion cu pana pentru arborele cotit.

Distributie motor Renault K4J/K4M Renault Modus Partea a IIa 1

Acest pinion echipeaza masinile Dacia Renault fabricate dupa anul 2009, care au motoare din familia K4J/K4M/1,4/1,6 16 V.

Din punctul meu de vedere, este o modificare foarte importanta pe care o recomand sa fie facuta, indiferent daca va loviti sau nu de problema decalibrarii acelui buson.

Din pacate, acest pinion nu poate fi gasit decat ca piesa originala, neexistand un producator pentru el.

Pentru cei interesati, codul pinionului nou, cu pana, este 82 00 758 088. Acesta poate inlocui pinionul fara pana, care are codul 022229, indiferent de motorul pe care este echipat.

Distributie motor Renault K4J/K4M Renault Modus Partea a IIa

Revenind la schimbul distributiei, am demontat si galeria de admisie, precum si bobina si nujia de la pistonul 1, astfel incat sa pot masura distanta minima intre capul pistonului si filetul bujiei. In acest mod, m-am asigurat ca pistonul se afla in PMS. Reamintesc faptul ca in tot acest timp, cala de blocaj a axelor cu came se afla montata pe masina, indicand astfel pozitia acestora pt. PMS 1.

Odata facute aceste masuratori si achizitionat pinuonul cu pana, se poate trece la demontarea kitului de distributie si a pompei de apa. La montajul kitului nou a fost nevoie sa ii dau avans arborelui cotit o jumatate de dinte (pe noul pinion), deoarece calca dinte pe dinte cureaua si pinionul.

Acest lucru nu afecteaza in niciun fel functionarea motorului. Presupun ca aceasta mica eroare a fost facuta la schimbul precedental distributiei, schimb facut in perioada de garantie a masinii.

Tocmai lipsa acestui pinion cu pana consider ca este cauza acestui decalaj care, daca ar fi fost mai mare, ar fi putut duce la avarierea grava a motorului.

Odata cu schimbarea pinionului arborelui cotit am inlocuit si simeringul din spatele acestuia, deoarece aparusera scurgeri de ulei in zona lui.

Pentru schimbarea pompei de apa, am optat pentru o piesa noua, marca HEPU, iar kitul de distributie este GATES. La montarea kitului de distributie este nevoie sa acordati o atentie speciala rolei intinzatoare, aceasta avand un motor care va indica pana unde trebuie sa intindeti cureaua de distributie. O curea de distributie intinsa prea mult, sau prea putin poate duce la uzura prematura a intregului kit de distributie.

Odata montat kitul de distributie, se indeparteaza toate calele de blocaj si alte aparate de masura (subler, ceas comparator, etc.) si se efectueaza doua rotiri complete ale motorului, la mana.

Apoi se remonteaza cala de blocaj , se refac masuratorile si se verifica semnele facute anterior, pentru a ne sigura ca distributia este la punct.

Daca totul este OK, se poate trece la montajul celorlalte piese ale motorului.

Toate aceste explicatii si informatii pot fi vazute puse in practica in filmul urmator.

Remontarea tuturor pieselor auxiliare de la motor si proba functionarii acestuia o veti putea urmari in partea a IIIa a acestui tutorial.

Va urma!

2 comentarii la „Distributie motor Renault K4J/K4M Renault Modus Partea a IIa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.