Cum se schimba ceasurile de bord la Dacia Logan I

La prima vedere poate parea ceva destul de complicat sa schimbi ceasurile din bord, mai ales pentru cineva care nu face reparatii la masina in mod frecvent. In realitate, doar pare complicat.

Motivul pentru care am fost nevoit sa schimb aceste ceasuri este defectarea vitezometrului. pentru mine, in acest caz, cea mai simpla varianta a fost sa achizitionez un set de ceasuri SH si sa le schimb. Evident ca exista o diferenta a numarului de km inregistrati, dar cum nu se pune problema revanzarii masinii, acest lucru nu reprezinta un impediment.

Pentru a schimba ceasuri de bord la Dacia Logan I avem nevoie de o singura cheie, un torx de 20, cu care vom desface fix 8 suruburi.

Vom proceda astfel:

  1. desfacem cele 2 suruburi de prindere ale cochiliei volanului si o indepartam
  2. desfacem capacul de plastic de deasupra ceasurilor din bord. Pentru a-l desface, se trage usor de la capete si apoi se impinge spre spate
  3. desfacem cele 2 suruburi ale ramei ceasurilor de bord si o indepartam si pe aceasta
  4. desfacem cele 4 suruburi de prindere a ceasurilor de bord. Apoi, vom inclina putin ceasurile, astfel incat sa putem indeparta cele 2 mufe amplasate in spatele acestora.
  5. indepartam ceasurile de bord vechi si le montam pe cele noi, in ordinea inversa demontarii
  6. verificam buna functionare a acestora. Pentru acest lucru, este suficient sa ridicam o roata din fata pe cric si sa pornim motorul, cu masina bagata in viteza. Roata suspendata se va invarti si astfel vom verifica functionalitatea vitezometrului
  7. in final, se va regla ceasul din bord, astfel incat sa indice corect ora

Acesti pasi pot fi urmariti in filmuletul urmator:

Cum se schimba ceasurile de bord la Dacia Logan I: precizari finale

  • timp de lucru: 20-30 min
  • va trebui ca diferenta de km inregistrati sa o aveti in vedere atunci cand va veni momentul urmatoarei revizii
  • in cazul in care nr de km afisati de ceasurile noi este mai mic decat cel afisat de ceasurile vechi, la urmatoarea inspectie tehnica periodica (ITP), acest lucru va fi consemnat in fisa de verificare, dar nu este un motiv de respingere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.