Cum se schimba captorul (senzorul) de viteza la Dacia Logan I 1,4 MPI

Principala cauza a nefunctionarii vitezometrului (si kilometrajului) la Dacia Logan I este defectarea captorului de viteza. Acesta este amplasat pe cutia de viteze, iar accesul la acest senzor se face pe sub masina

cum se schimba captorul (senzorul) de viteza la Dacia Logan I 1,4 MPI

Cum se schimba captorul (senzorul) de viteza la Dacia Logan I 1,4 MPI: mod de lucru

√ nu este nevoie sa demontam nicio alta piesa de pe masina

√ odata identificat (acesta se afla in partea laterala a cutiei de viteze), vom scoate mufa de alimentare. Aceasta are o clema de plastic, pe care se apasa, apoi se poate elibera mufa

cum se schimba captorul (senzorul) de viteza la Dacia Logan I 1,4 MPI 01

√ urmatorul pas este extragerea captorului din cutia de viteze. Acesta are 2 cleme cu care se agata in carcasa cutiei de viteze si in acest fel nu poate iesi in mod accidental

cum se schimba captorul (senzorul) de viteza la Dacia Logan I 1,4 MPI 05

Pentru a apasa aceste cleme, vom identifica cele 2 gauri din carcasa cutiei de viteze, special concepute in acest scop.

cum se schimba captorul (senzorul) de viteza la Dacia Logan I 1,4 MPI 06

Se introduce cate o surubelnita pe aceste gauri, se apasa si, in acelasi timp, se trage de captorul de viteza in sus. In acest fel, acesta poate fi scos din cutia de viteze.

cum se schimba captorul (senzorul) de viteza la Dacia Logan I 1,4 MPI 02

√ La remontare este suficient sa introducem piesa noua in orificiul din cutia de viteze si sa apasam pe ea. Apoi introducem mufa cu cele 3 fire care alimenteaza captorul de viteza.

cum se schimba captorul (senzorul) de viteza la Dacia Logan I 1,4 MPI 03

Acestia sunt pasii care trebuie urmati pentru a schimba acest captor (senzor) de viteza.

In final, ar mai trebui facuta o precizare: exista 2 modele de captor de viteza care au fost montate pe Dacia Logan.

In momentul in care veti cumpara/ comanda aceasta piesa, va trebui sa stiti exact daca masina a fost fabricata inainte sau dupa data de 04.2006.

Pentru cele fabricate inainte de 04.2006, forma mufei este aceasta:

cum se schimba captorul (senzorul) de viteza la Dacia Logan I 1,4 MPI 07

La cele fabricate dupa aceasta data, mufa captorului de viteza este diferita, cei 3 pini ai acesteia fiind asezati in linie.

50 de comentarii la „Cum se schimba captorul (senzorul) de viteza la Dacia Logan I 1,4 MPI

 • noiembrie 8, 2019 la 9:25 AM
  Legătură permanentă

  Foarte util. Felicitari.
  La Loganul meu defectiunea este la pinionul din cutie care antreneaza captorul.
  Am cunparat acest pinion si ma intereseaza cum poate fi schimbat.
  Poate fi inlocuit fara demontarea cutiei de viteze ??
  Multumesc pentru atentie
  Ionel Octavian -Bacau

  Răspunde
  • noiembrie 8, 2019 la 9:37 AM
   Legătură permanentă

   Pinionul din cutie nu poate fi schimbat fara demontarea acesteia.
   Eu te-as întreba cum ai ajuns la concluzia că acel pinion este defect?

   Răspunde
 • februarie 12, 2020 la 4:53 AM
  Legătură permanentă

  Vă salut! vă rog să-mi spuneți firul de alimentare de la contactul de marsharier de unde vine, unde e legat? vă mulțumesc mult.

  Răspunde
   • februarie 29, 2020 la 2:28 PM
    Legătură permanentă

    Vă mulțumesc mult!!! problema e că nu are curent pe fire, pe firele de la contact și nu știu cum să procedez că nu se aprinde lampa în marsharier? am pus un fir pe amândouă fire și nimic , am pus și o lampă și tot nimic ! mulțumesc mult!!!

    Răspunde
 • martie 1, 2020 la 7:14 AM
  Legătură permanentă

  Bună dimineața! ași mai avea o problemă mai gravă! prin Ianuarie nu a vrut să mai pornească , fiind prin oraș, am împinso a pornit , am ajuns acasă , am încercat din nou la cheie și nimic, deci nu scoate nici un zgomot ,clincăit nimic totul e mort, deși pun contactul se aprinde bordul se sting becurile , dau cheie și nimic! am schimbat electromotorul , dau cheie la fel nimic , era seara ,a doua zi încerc din nou și pornește!!! a mai mers cam 2-3 săptămâni și sa repetat faza ,iar nu mai pornea, am schimbat contactul , crezând că poate e el defect, am dat cheie și a pornit!!! zic gata asta a fost buba! eei după două săptămâni iar sa repetat aceeași fază, pun contact se stinge bordul și nimic totul mort! ce poate fi??? dacă îmi puteți da ceva indicii sau cauza??? vă mulțumesc foarte,foarte mult.

  Răspunde
  • martie 1, 2020 la 7:44 AM
   Legătură permanentă

   În momentul în care nu pornește trebuie verificata toată instalația din fata de un electrician. În mod sigur este un contact imperfect sau instalația întreruptă pe undeva. Până nu masori fiecare circuit nu ai cum sa ști unde este problema.

   Răspunde
  • noiembrie 5, 2021 la 2:58 AM
   Legătură permanentă

   Am schimbat senzori de viteza dar nu merge la Logan 1.4 nu știu ce sai fac mă puteți ajuta multumesc

   Răspunde
   • noiembrie 6, 2021 la 8:36 AM
    Legătură permanentă

    In cazul in care vitezometrul nu functioneaza cea mai fregventa defectiune este la senzorul de viteza, dar nu este si singura. Mai pot aparea probleme la ceasurile de bord, la instalatia electrica sau chiar o uzura pronuntata la pinionul din cutia de viteze. ( pinion care antreneaza senzorul de viteza).
    Trebuie facuta o verificare amanuntita pentru a descoperii cauza reala a acestei probleme.

    Răspunde
 • aprilie 1, 2020 la 4:55 AM
  Legătură permanentă

  Bună dimineața ! am revenit!!! după atâta nor și ceață……! în legătură cu pornirea, când să mai pornesc -pauză – totul mort, nici un clănțănit-un cârâit- am schimbat- electromotor sa repetat faza-am schimbat contact – sa repetat faza -adică totul mort ,nimic- și am găsit un electrician – a venit a găsit buba!!! buba era de la mufa din cutia cu relee de la motor- aproape 60°% din fire erau OXIDATE -e vorba deci de un LOGAN- mi-a făcut o punte și a pornit! dar între timp au mai ieșit niște fire , fiind oxidate sau rupt și mi-a zis omul să caut altă mufă- am căutat pe la dezmembrări și abia am găsit una de RENOU -între timp omul a plecat la țară și mi-a zis că nu mai poate veni acum , că stă izolat- am găsit alt băiat mai tinerel și a zis că mufa nu e bună că nu se potrivesc culorile la fire!!!!!!! a vrut să facă legături cu punte de la un fir la altul și a văzut că nici la mufa care era pe mașină firele aveau alte culori, dar și așa a mai scos și alte fire din locașul lor și a plecat spunând că tre altă mufă ! după care observând că nu se mai aprindea martorul de bord de la baterie- am mai pornit de vreo două ori și gata ma lăsat bateria!!!!! acum ce să fie- din cauza martorului de bord -carte nu sa mai aprins- nu a mai încărcat alternatorul??? în final nu am mai ieșit că nu a mai pornit și cred că nici nu mai pot circula ca să fac rost de altă mufă! și am încercat eu să fac legături să fac să se aprindă martorul de bord de la baterie! ce ași putea face în această situație? vă mulțumesc mult și scuze pentru acest pomelnic!!!!!!!

  Răspunde
  • aprilie 1, 2020 la 8:16 AM
   Legătură permanentă

   Asa cum am presupus problema este la instalatia electrica de fata a masinii. Din cele prezentate de dvs. pare a fi o problema destul de grava. Daca ar fi masina mea eu as alege sa schimb toata instalatia electrica ( din fata). Chiar daca se va shimba acea mufa cu siguranta vor aparea probleme in alta parte. In plus, riscul unui incendiu este destul de mare.
   Sfatul meu: gasiti un electrician auto, demontati toata instalatia de fata a masinii, cumpartati din dezmembrari o alta instalatie identica si o montati pe aceea pe masina.
   Atentie!!!!…instalatia pe care o cumparati trebuie sa provina de la o masina identica.( acelasi motor, aceeasi norma de poluare, acelasi nivel de echipare, etc)

   Răspunde
 • aprilie 1, 2020 la 11:47 AM
  Legătură permanentă

  Ok, vă mulțumesc! deci să iau altă instalație – deci în afară de alea două de la TATĂ- MAMĂ- alea groase- unu duce la TABLOUL de SIGURANȚE ȘI BORD -bănuiesc- și ăla lalt duce la compartiment MOTOR ? și dacă mai sunt și alte mănunchiuri de fire??? la mufa de la alternator e un singur fir? vă mulțumesc foarte mult!!! multă sănătate și toate cele bune.

  Răspunde
  • aprilie 1, 2020 la 12:01 PM
   Legătură permanentă

   Cand va fi demontata instalatia de pe masina dvs. o sa vedeti exact cum arata si ce presupune schimbarea ei. Este o lucrare destul de migaloasa dar necesara pentru a fi in siguranta.

   Răspunde
   • aprilie 1, 2020 la 2:06 PM
    Legătură permanentă

    Vă mulțumesc foarte mult! acum e mai greu de găsit meseriași dar și bine pregătiți! că nu se mai poate circula! apropo- întâi trebuie să demontez instalația și după aia să caut alta la dezmembrări alta?

    Răspunde
 • aprilie 18, 2020 la 4:57 PM
  Legătură permanentă

  PAȘTE- FERICIT-HRISTOS A ÎNVIAT- tuturor celor de pe acest site și multă sănătate!

  Răspunde
  • mai 6, 2020 la 7:46 PM
   Legătură permanentă

   Am si eu o problema…poate s a mai confruntat careva…am încercat sa schimb senzorul de viteza de la masina (logan 2011) aflat pe cutia de viteze,dar nu intra de tot in lacas…cel vechi (defect) in momentul in care a fost scos nu mai avea tija pe el,probabil s a rupt si a picat pe undeva…deduc ca ar fi fost rupta (poate razant) si din motivul asta nu mi se permite sa introduc ok noul senzor.
   Ma puteti ajuta cu o idee pt a scoate bucățică mica de tija rămasă rupta înspre pinionul ce angreneaza tija senzorului???

   Răspunde
   • mai 6, 2020 la 8:10 PM
    Legătură permanentă

    In principiu, pentru a scoate acea piesa va trebui demontata cutia de viteze de pe mașină. Există totuși o șansă dar trebuie văzut cum s-au rupt acel ax și dacă poate fi extras cu un clește cu vârful f. lung.
    Asta este in teorie, dar până nu se constată exact care este situația acolo nimeni nu poate da o soluție exacta.

    Răspunde
 • iunie 20, 2020 la 10:36 AM
  Legătură permanentă

  Bună ziua, revin iar la dumneavoastră! tot cu mufa din cutia cu relee- nu am găsit – nu se pute circula atunci , cineva mi-a zis că merge prin punte așa am făcut , dar erau niște fire rupte de când au fost doi meseriași sau uitat au tras de fire ,fiind oxidate sau rupt repede , ei alea nu am reușit eu să le aranjez cum trebuia și mu-mi arăta martorul de bord- baterie-apă- ulei și nu se mai aprindea nici proiectoarele de ceață!!! și m-am apucat și am dezlipit toate firele dar fără să le mai notez pozițiile și acum nu mai reușesc să le pun pe poziție și mă chinui și nu-i mai dau de cap, tot le-am inversat -le-am schimbat dar nu reușesc să pornesc – am sunat la doi electric. dar sunt ocupați acum !!! nici nu știu să folosesc multimetru!!! îmi puteți da vreun indiciu ? sau…… vă mulțumesc foarte mult.

  Răspunde
  • iunie 20, 2020 la 10:48 AM
   Legătură permanentă

   V-am mai spus si imi pastrez punctul de vedere: solutia corecta la problema dvs. este inlocuirea instalatiei electrice. Orice alta interventie este o improvizatie care poate duce la un incendiu.
   Instalatia electrica pe care o aveti acum pe masina este in mod clar compromisa. Aceasta nu mai poate oferi siguranta in exploatare.
   Incercati sa puneti siguranta dvs. pe primul plan si sa actionati in consecinta.
   O zi buna!

   Răspunde
   • iunie 26, 2020 la 6:53 PM
    Legătură permanentă

    Vă mulțumesc mult! problema e că nu găsesc meseriaș bun, am fost am sunat, zic că e mult de muncă, sunt atâtea fire, mufe , dacă sunt tăiate trebuie să le caut, ă, nu, e mult de muncă! vă întreb- îmi trebuie numai partea din față- BORD- MOTOR ?

    Răspunde
    • iunie 26, 2020 la 7:04 PM
     Legătură permanentă

     Pentru problema dvs. va trebuie instalatia de fata.
     Este ceva de munca dar unui electrician auto nu ar trebui sa-i ridice probleme o astfel de lucrare.

     Răspunde
     • iunie 27, 2020 la 6:27 PM
      Legătură permanentă

      Probabil, cu nu am găsit meseriaș! o să mai caut! vă mulțumesc foarte mult.

 • iunie 30, 2020 la 4:36 PM
  Legătură permanentă

  Să trăiți , bună seara! din cauza unor martori de bord care nu ardeau- am desfăcut toate firele de unde era mufa din cutia cu relee- că mufa fiind scoasă-firele fiind legate direct- le-am desfăcut am găsit firele cu martori de bord- dar nu mai pornește- învârte- pompa de benzină bagă- nu îmi dă scânteie la fișe- am crezut că e de la senzorul- volantă- l-am schimbat dar tot nu pornește- ce poate fi ??? vă mulțumesc mult.

  Răspunde
   • iulie 1, 2020 la 5:19 AM
    Legătură permanentă

    Nuștiu care imobilizator- dar e posibil să fi modificat ceva fire între ele și să nu mai citească calculatorul? dar dacă bagă pompa de benzină ar trebui să fie și scânteie la bobină? sau nu au tangență una cu alta? ce alte indicii puteți să-mi mai dați? vă mulțumesc foarte mult și o zi bună.

    Răspunde
    • iulie 1, 2020 la 7:58 PM
     Legătură permanentă

     Imobilizatorul este dispozitivul care recunoaste cheia masinii. Este montat pe butucul cheii si are forma inelara.
     Nu este obligatoriu ca daca merge pompa de benzina sa aiba si scanteie. Tocmai asta se intampla cand masina nu recunoaste cheia originala: nu da scanteie sa porneasca dar electromotorul invarte iar pompa de benzina functioneaza la fel ca si celelalte instrumente de bord.
     Verificati daca ledul rosu din bord clipeste atunci cand nu este cheia in contact. Cand contactul este pus acesta ar trebui sa fie aprins permanent. Daca lucrurile nu se intampla asa inseamna ca nu recunoaste cheia si din acest motiv nu porneste.

     Răspunde
 • iulie 2, 2020 la 5:42 PM
  Legătură permanentă

  Vă mulțumesc foarte ,foarte mult! am găsit defecțiunea- am luat o instal. de față- motor și am făcut legăturile la fire după instalația care am luat-o, am dat cheie și a pornit imediat!!! deci nu mai e cazul să schimb instalația mea,nu? plus de asta nu mai îmi ard martori de bord de la- baterie- ulei și apă, dar o să le caut. Vă mulțumesc foarte mult!!!!!

  Răspunde
  • iulie 6, 2020 la 7:33 PM
   Legătură permanentă

   Eu nu pot sa știu exact care este starea instalației dvs. Daca apreciați că o puteți folosi in siguranță așa este foarte bine.

   Răspunde
 • iulie 9, 2020 la 3:48 AM
  Legătură permanentă

  Să trăiți , bună dimineața! am legat toate firele după instalația care am luat-o , e bine pornește dar nu se mai aprind martori de bord la baterie și ulei! am luat firul alb de la alternator și l=am pus cu fiecare fir dar nu se aprinde, la fel și cu firul de la ulei- ce să fie ? vă mulțumesc foarte mult , o zi bună.

  Răspunde
   • august 24, 2020 la 7:48 AM
    Legătură permanentă

    Buna ziua , am o problema cu acest senzor , l-am scos , am luat unul nou identic, l-am bagat pe cel nou in soclu , imping, intra ( dupa ce a intrat pe pozitia lui de lucru are o miscare de rotatie mica ) dau cheie la masina si vitezometru tot nu indica nimic , care ar putea fi problema ?

    Răspunde
     • august 24, 2020 la 11:31 AM
      Legătură permanentă

      Multumesc de raspuns , astazi am rotit tija din senzorul de viteza cu contactul pus si s a miscat acul de la vitezometru , deci ceasurile de bord merg . Inca o data va multumesc pt timpul acordat .

     • august 24, 2020 la 12:13 PM
      Legătură permanentă

      Multumesc pt raspuns , nu cred ca sunt ceasurile deoarece am pus contactul si am invartit de tija senzorului cu mana iar acul de la vitezometru s a miscat . Inca o data va multumesc pentru timpul acordat .

     • august 24, 2020 la 1:23 PM
      Legătură permanentă

      Faptul că în anumite condiții ceasurile funcționează nu exclude posibilitatea unei defecțiuni la acestea. Am pățit un lucru asemănător la unul din Loganurile familiei: avea momente când mergea km și momente când nu indica nimic. Într-un final am schimbat ceasurile și problema a disparut..

  • ianuarie 4, 2021 la 1:18 PM
   Legătură permanentă

   Unde pot găsi captorul de viteza la Renault symbol 1,5 faci daca mă poate ajuta cineva cu un foto sau o descriere sa dau de el

   Răspunde
    • iunie 1, 2021 la 7:39 PM
     Legătură permanentă

     Va salut, mufa de la senzorul de viteza cum se scoate, unde se apasa mai exact clema aceea de care ati mentionat in tutorial. Ar fi fost buna o poza. Ceea ce ati prezentat in tutorial e valabil si pentru solenza. Multumesc.

     Răspunde
  • august 29, 2022 la 9:54 AM
   Legătură permanentă

   Salut am și eu o problema cu loganu de când mia schimbat mecanicul ambreiaju sa aprins checinu și nu merge vitezometru

   Răspunde
   • august 31, 2022 la 9:32 AM
    Legătură permanentă

    Probabil ca este o problema electrica. Verifica toate mufele si conexiunile electrice la care s-a umblat cand a fost schimbat ambreiajul.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.