Anvelope All Season: Avantaje si Dezavantaje

Anvelopele All Season au constituit in ultimii ani subiectul multor discutii si analize pro si contra. Industria anvelopelor a progresat foarte mult in ultima perioada, oferind produse de o calitate din ce in ce mai buna si cu performante remarcabile.

Din aceste motive, am hotarat sa incerc in acest sezon de iarna un set de anvelope all season, in locul celor de iarna care aveau deja sezoane bune de utilizare. Producatorul este unul recunoscut pe plan international pentru calitatea produselor sale, in special pentru cele destinate sezonului rece.

Asa cum ne sugereaza si numele acestor anvelope, ele reprezinta un compromis pe care industria l-a gasit si incearca sa-l perfectioneze, atat la anvelopele de iarna, cat si la cele de vara.

Aceste anvelope incorporeaza caracteristici gasite in anvelopele de iarna, precum si caracteristici specifice celor de vara.

Principalele beneficii ale anvelopelor all season sunt reducerea costurilor de achizitie, fiind mult mai ieftine decat 2 seturi de vara/iarna, dar si a costurilor cu montajul acestora. Totodata, sunt utile daca sunt folosite intr-o gama larga de conditii.

Dezavantajele unei anvelope all season sunt evidente: nu este nicio anvelopa de vara de inalta performanta, nici de iarna puternica. In functie de conditiile in care este folosita, aceasta poate fi mult prea moale pe timpul verii, sau mult prea rigida pe timpul iernii.

Dupa ce am parcurs cca 5000 km cu astfel de anvelope la temperaturi cuprinse intre -10 si 25 grade, pe toate suprafetele de rulare posibile, am tras urmatoarele concluzii:

  • in conditii normale de utilizare, in 90 % din situatii se comporta similar cu o anvelopa specializata vara/iarna
  • la 25 grade, cu siguranta anvelopele de iarna ar fi fost mai putin performante decat cele all season
  • la -10 grade, anvelopele de vara ar fi fost un pericol, chiar daca ar fi fost folosite pe asfalt uscat
  • diferentele notabile pe care eu le-am perceput intre anvelopele all season si cele de iarna au fost la franarea pe carosabilul acoperit cu zapada proaspata. In aceste conditii, distanta de franare creste destul d emult si trebuie acordata o atentie deosebita acestor situatii

In concluzie: din punctul meu de vedere, anvelopele all season pot fi o solutie daca:

  • nu sunt folosite pe masini foarte puternice
  • sunt folosite in conditii normale de utilizare a masinii, cu respectarea limitelor legale
  • se are in vedere nevoia pastrarii unei distante mai mari pentru franarea pe zapada proaspata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.