25.000 km cu motorul 1.0 Sce

Iata ca a trecut 1 an de la cumpararea Loganului 1.0 Sce. In acest an, masina a parcurs aproximativ 25.000 km in absolut toate tipurile de trafic. Aici ma refer atat la traficul „bara la bara” din Bucuresti, dar si la autostrazile din Europa.

25.000 km cu motorul 1.0 Sce 198

25.000 km cu motorul 1.0 Sce

Pentru ca, in tot acest timp, am primit nenumarate intrebari despre motorul 1.0 Sce, mi-am propus ca, de aceasta data, sa scriu un articol mai amplu despre aceasta motorizare oferita de Dacia.

Asadar, o sa incerc sa punctez plusurile si minusurile acestui motor.

Pentru inceput, sa vorbim despre problemele reclamate de diversi utilizatori ai acestei motorizari!

Probleme cu aprinderea (bujii), urmate de activarea martorului motor in bord

Aici, problema este foarte simpla: calitatea bujiilor folosite de producator. Acest neajuns se rezolva foarte simplu, prin schimbarea bujiilor (aproximativ 25 RON/buc) sau o vizita la service.

Trebuie precizat foarte clar ca nu este o problema a motorului sau a softului, ci de calitatea a bujiilor.

Orice motor ai avea, daca ii pui o bujie proasta, va merge foarte prost sau nu va merge deloc. In cazul acestui motor, care este in 3 pistoane, daca o bujie nu mai functioneaza, exista riscul ca masina sa nu mai porneasca.

La toata aceasta situatie neplacuta contribuie din plin si calitatea benzinei utilizate.

Pierderi de ulei

Au fost reclamate, in unele cazuri, scurgeri de ulei pe la capacul de chiulasa. Acesta este din termoplastic, iar etansarea sa este facuta cu silicon, nu cu garnitura.

Din punctul meu de vedere, acolo unde au aparut astfel de probleme, ele s-au datorat factorului uman. In niciun caz nu este o problema a motorului in sine.

Rezolvarea este foarte simpla: se reface etanseizarea acestui capac, folosind un silicon de buna calitate.

Probleme cu catalizatorul

In prima parte a anului 2017 a fost un lot de masini care au avut probleme cu acest catalizator si, de fiecare data, acestea au fost rezolvate pe garantie.

Incepand cu a doua jumatate a anului 2017 nu au mai fost reclamate astfel de probleme.

In mod evident, si aceasta neplacere isi are cauzele la producatorul catalizatorului, motorul in sine neavand nicio problema.

Motorul „mananca” ulei

Aici problema este ceva mai complexa, dar explicatia este una simpla: intretinerea necorespunzatoare.

De nenumarate ori am auzit sau am citit ca a fost folosit ulei 5W30 la acest motor. Aceasta este o greseala fundamentala!

Acest ulei nu asigura ungerea necesara motorului atunci cand acsta este la temperaturi ridicate, fiind mult prea fluid pentru nevoile sale.

Pentru a elimina orice posibila discutie sau o interpretare eronata , atasez o fotografie cu tipul de ulei recomandat pentru acest motor.

25.000 km cu motorul 1.0 Sce 915

Aceasta este un extras din „Fisa de intretinere si garantie” primita la achizitionarea masinii. Se observa foarte clar ca producatorul recomanda 10W40 sau 5W40 sau 0W40, in functie d temperatura la care este folosita masina. In niciun caz nu se va folosi 5W30!

Totodata, mai trebuie remarcata si cantitatea de ulei necesara: 3 litri!

Au fost cazuri cand, in service, s-au pus 3,5l sau chiar 4 l in acest tip de motor. O cantitate mai mare de ulei pusa in motor poate duce la deteriorarea unor pirse ale acestuia si la uzura prematura.

Din punctul meu de vedere, acestea sunt cele 2 cauze principale pentru care unele motoare au inceput sa „manance” ulei.

In mod evident, si aceasta neplacere se datoreaza unei intretineri necorespunzatoare, nefiind neaparat o problema de proiectare/executie a motorului

Acestea ar fi cele 4 mari probleme reclamate in timp pentru acest motor. La o privire mai atenta, putem observa faptul ca acestea isi au originea fie intr-o intretinere necorespunzatoare, fie in calitatea unor piese periferice (bujii, catalizator, etc)

Motorul in sine este unul destul de fiabil, daca este intretinut si exploatat corespunzator.

Eu personal nu m-am lovit de niciuna din aceste probleme reclamate pentru acest motor.

Aici ar mai fi o precizare de facut: au mai fost cateva situatii in care au aparut probleme la nivelul supapelor/chiulasei , cauzele acestei probleme fiind utilizarea unei instalatii GPL. Acest motor nu este cel mai potrivit pentru a fi echipat cu o instalatie GPL.

Dupa ce am vorbit despre posibilele probleme ale motorului 1.0 Sce, si cauzele acestora, sa vorbim si despre performantele unui Logan echipat cu aceasta motorizare!

25.000 km cu motorul 1.0 Sce 921

O sa incerc sa prezint succint observatiile mele, facute pe parcursul celor 25.000 km parcursi:

  • motorul este foarte dependent de calitatea benzinei, O benzina de calitate inferioara se vede imediat in performantele motorului
  • conteaza foarte mult si calitatea uleiului folosit, nu doar tipul acestuia. Am observata cest lucru cand am trecut de la Elf la Polytron. Motorul a devenit imediat mult mai silentios.
  • in regim de autostrada, poate rula fara probleme cu viteze de 120-130 km/h cu 3 persoane in masina + bagaje. In cazul utilizarii AC-ului, are nevoie de un timp mai indelungat pentru a ajunge la viteza de croaziera
  • viteze peste 130 km/h pot fi atinse ocazional, dar la mersul constant, zgomotul motorului devine putin deranjant
  • consumul este un mare plus, acesta fiind in jurul valorii de 5l/100 km pt o utilizare mixta
  • motorul isi arata limitele in cazul in care incarcarea depaseste 3 persoane + bagaje. In aceste conditii, trebuie avuta o atitudine mult mai rezervata la volan, pentru a nu ajunge in situatii limita
  • motorul este unul de turatie, la fel ca toate motoarele aspirate cu 4 supape/piston de cilindree mica. Astfel, pentru a avea cuplul necesar, este nevoie sa se mearga mai turat.

Din observatiile mele, daca treptele de viteze sunt schimbate in intervalul 3000-3500 rot/min., comportamentul dinamic al masinii este unul foarte bun.

25.000 km cu motorul 1.0 Sce–  cateva concluzii:

Acest motor si-a castigat pe nedrept faima de „motor problematic”. daca este utilizat corect, poate fi chiar surprinzator!

Ce inseamna utilizare corecta:

√ benzina de buna calitate. Eu am ales OMV Maxx Motion 100 Plus

√ ulei de foarte buna calitate. Eu am ales Polytron OW40

√ intervalul de revizie la 10.000 km

√ schimbarea corecta a treptelor de viteza la turatii in jurul a 3000 rot/min

O ultima precizare: in cazul masinii mele, nu am avut nici cea mai mica problema in acesti 25.000 km. Nu a fost nevoie sa-i schimb nici macar 1 bec!

O consider o masina care isi merita pe deplin pretul pe care l-am platit pentru ea.

Dar, asa cum am mai spus, trebuie sa ai asteptari corecte, atat de la masina, cat, mai ales, de la acest motor.

25.000 km cu motorul 1.0 Sce 920

26 de comentarii la „25.000 km cu motorul 1.0 Sce

  • octombrie 10, 2019 la 11:13 AM
    Legătură permanentă

    Felicitări pentru mașină și evident pentru aceste informații. Cu stimă, Iustin.

    Răspunde
  • iunie 4, 2020 la 4:31 PM
    Legătură permanentă

    Eu am facut cu acest tip de Dacia 33.250 km, in regim autostrada(Europa), regim montan …si regim drumuri din Romania!! Se comporta absolut super. Consum mic, silentioasa…! Am facut doar schimbul de…consumabile(ulei, filtru ulei, filtru aer si filtru polen) la un an de zile in service Dacia unde au fost fff scumpi(in jur de 800 roni), iar acum la 2 ani(azi 4.06.2020)am facut eu acest…,,service” la un pret de 150 roni. Am schimbat uleiul(ELF 5W40), filtru de ulei tip Bosch. Mentionez ca mi-au intrat exact 3 litri de ulei.

    Răspunde
    • iunie 4, 2020 la 4:53 PM
      Legătură permanentă

      Eu as evita sa folosesc Elf sau Castrol. In ceea ce priveste pretul de service la reprezentanta ai dreptate , sunt f. scumpi dar se bazeaza pe cei care nu vor sa piarda garantia si pe flote.

      Răspunde
  • august 10, 2020 la 8:15 PM
    Legătură permanentă

    Salut,
    Ma bucur tare mult ca am gasit acest articol, pentru ca m-a determinat sa apreciez si mai mult si sa am incredere mai mare in masina. Se pare ca sunt unul dintre norocosii care nu are probleme cu masina, avand de asemenea, 1.0 Sce, noiembrie 2018, Logan Seria Limitata plus, unde in prezent am peste 25.000 km facuti.
    In permanenta citesc, documentez si incerc sa descopar care sunt variantele cele mai bune pentru a o intretine cat mai bine si sa evit eventuale probleme la aceasta masina.
    Te felicit pentru acest articol si doresc sa te intreb urmatoarele lucruri, daca se poate:
    1. Polytron OW40 e cea mai buna varianta dintre toate uleiurile compatibile cu acest motor?
    2. Cum ai procedat cu garantia in cazul acestui ulei?

    Multumesc frumos,
    Toate bune si drumuri fara incidente

    Răspunde
    • august 10, 2020 la 8:30 PM
      Legătură permanentă

      Salut!
      Polytron 0w40 a fost cea mai buna alegere din punctul meu de vedere. Garanția nu m-a interesat. Eventualele probleme le rezolv singur, dar până în acest moment nu a fost cazul. Mașina se apropie de 50.000km și nu am avut nici cea mai mica problema.

      Răspunde
      • august 10, 2020 la 9:07 PM
        Legătură permanentă

        Super, ma bucur sa citesc asta.
        Iti multumesc pentru raspuns si pe viitor ma gandesc sa iau in calcul unele sfaturi scrise de tine.
        Toate bune,

        Răspunde
      • ianuarie 30, 2022 la 12:23 PM
        Legătură permanentă

        Am o nelamurire în privinta a cantitatii de ulei de pus la un logan mcv din oct. 2018 . La revizie îmi pune aproape 3.45 l ulei motor. Care este adevarul ? Trebuie 3l sau cum îmi arata ei pe fisa de întretinere ca se pune 3.45l. Am cumparat politron 0W40 si nu stiu cantitatea reala…. Multumesc

        Răspunde
        • februarie 4, 2022 la 7:55 AM
          Legătură permanentă

          Presupun că vorbim de motorizarea 1.0Sce. Conform fisei de întreținere pe care ar fi trebuit să o primești când ai cumpărat mașina , acest motor are nevoie de 3 litri de ulei.
          Din experiența personală pot să-ți spun următoarele: am 2 mașini cu această motorizare, pe care le întrețin/ repar personal. De fiecare data am pus 3 litri de ulei la revizie și am scos tot atât după 10.000km. Daca as fi vrut să pun mai mult ulei ar fi depășit nivelul maxim pe joja.
          Sper că aceste informatii te ajuta.

          Răspunde
  • august 18, 2020 la 1:58 PM
    Legătură permanentă

    Instructive tutoriale, felicitari! Daca tot ai dezvaluit ce tip/marca de ulei motor folosesti, dezvaluieste-ne si ce marci de filtre utilizezi (ulei si polen), ce ai utilizat si daca ai fost sau nu multumit de ele, care sunt mai mult sau mai putin bune. Multumesc!

    Răspunde
  • noiembrie 19, 2020 la 11:16 AM
    Legătură permanentă

    Salut oameni faini,
    Am un Sandero 1.0SCe din ianuarie 2017.
    Pana acum nu am avut nici o surpriza cu el ( 50.000KM ), dar recent am zis sa ma uit si eu la nivelul de ulei, si surpriza a fost ca era sub mimim. Cum mai aveam de ceva ulei de la ultima revizie ( Dacia oil 5w30 ) am completat si acum sunt mimim . M-am uitat peste tot si nu vad pe unde ar putea pierde ulei, singurul loc unde se vede ceva este chiar in jurul la busonul de introducere ulei. Este posibil sa se piarda ulei pe acolo ? Precizez ca tocmai am facut un tur de vreo 1000Km pe niste drumuri numai curbe si dealuri si pline de gropi.
    Avand in vedere ca nu ma am garantie, este clar ca voi alege o alta marca de ulei ( probabil Polytron 0w40 ), dar as vrea sa stiu care ar fi cauza pierderii uleiului

    Răspunde
    • noiembrie 19, 2020 la 3:05 PM
      Legătură permanentă

      Salut! Uleiul 5w30 nu este recomandat de constructor pt motorul 1.0 Sce 2017. Daca ai verificat bine și nu și pierderi de ulei este foarte posibil sa fie consumat de motor. Eu as alege sa schimb imediat uleiul și filtrul. Conform fisei de întreținere poți folosi ulei 10w40, 5w40 sau 0w40 in funcție de temperaturile exterioare. Eu folosesc 0w40 de la Polytron și nu am completat niciodată între schimburi.

      Răspunde
  • decembrie 24, 2020 la 4:23 PM
    Legătură permanentă

    Salut. Unele motoare de 1.0 SCe consuma ulei indiferent de vascozitate (5W40 sau 10W40). Unele consuma chiar si 2 litri intre schimburi. E foarte bine ca al tau nu consuma dar eu nu as risca sa iau motorizarea asta, de asta am ales 0.9 TCe despre care nu am auzit nicaieri ca ar consuma ulei inainte si nici cel pe care il am nu consuma, chiar daca merge cu 5W30.

    Răspunde
    • decembrie 24, 2020 la 4:35 PM
      Legătură permanentă

      Unele motoare consuma ulei pentru că nu sunt întreținute corect. Eu am 2 mașini cu aceasta motorizare și niciuna nu consuma ulei.
      Pentru motorizarea 0.9 tce uleiul recomandat este 5w30. Faptul că tu nu ai auzit de probleme la 0.9 tce asta nu înseamnă că acestea nu exista. Totul depinde de întreținerea mașinii.

      Răspunde
      • decembrie 25, 2020 la 9:31 AM
        Legătură permanentă

        In cazul in care un 1.0 Sce consuma ulei inainte de 10.000 km (caz real) pare totusi un defect de fabricatie. Chiar sunt curios despre ce probleme ai auzit la 0,9 TCe in afara de faptul ca merge ciudat la rece iar dupa 150-200.000 km e posibil sa fie nevoie de schimbarea lantului de distributie.

        Răspunde
        • decembrie 25, 2020 la 10:10 AM
          Legătură permanentă

          In cazul prezentat de tine sunt foarte probabile 3 explicații:
          1.rodajul nu a fost făcut corect sau a lipsit cu desavarsire.
          2. Mașina a avut ulei peste maxim din fabrica.
          3. A fost montata instalație GPL.

          Aceste motoare sunt mult mai sensibile decât generațiile anterioare și din acest motiv necesita o atenție deosebită în exploatare. Dar asta nu înseamnă că nu sunt bune.

          La 0.9 tce când am spus că au și ele pb. nu am vorbit din auzite.
          O să îți dau câteva exemple:
          Distribuție cazuta la 80.000 – 90.000km
          Turbina cazuta la 140.000 -150.000km
          Lipsa compresie pe la 170.000km

          Cum am spus și mai sus: asta nu înseamnă că este un motor prost, din contra. Dar are și acesta problemele lui.

          Este adevărat că 0.9tce se comporta mai bine in cazul unei întrețineri mai puțin riguroase.

          Răspunde
  • decembrie 25, 2020 la 10:24 AM
    Legătură permanentă

    Nici nu am zis ca toate 1.0 Sce sunt proaste iar 0.9 TCe sunt bune. Dar dupa ceva timp de cautari pe forumuri/grupuri de Logan, am gasit mai multe nemultumiri legate de cel de 1.0 SCe, in special consumul de ulei.
    Tinand cont de asta dar si de plusul de putere si de instalatia GPL de fabrica, am ales 0.9 TCe cu GPL.
    Mai detin un Logan 1.4 MPI tot cu GPL din fabrica cu 215.000 km pe care o folosesc acum ca masina de oras/drumuri scurte. In afara de puterea motorului care e destul de mica, nu am nimic de comentat.
    La drum lung iau 0.9 TCe de care sunt la fel de multumit pana acum, dar e relativ noua (16.000 km).
    Ramane de vazut cum va fi noul 1.0 TCe, care deocamdata pare ok din spusele posesorilor.

    Răspunde
    • decembrie 25, 2020 la 4:51 PM
      Legătură permanentă

      Din punct de vedere al fiabilității 1.4 nu poate fi comparat cu actuala generație de motoare. Are alte minusuri dar este mult mai fiabil.
      Se plâng multi de 1.0sce pentru că nu știu să-l întrețină și să-l exploateze corect.
      Pe forumuri sunt foarte multe informații contradictorii. Toată lumea își dă cu părerea dar foarte puțini știu exact despre ce vorbesc.

      Răspunde
      • februarie 7, 2021 la 8:01 AM
        Legătură permanentă

        Se pare ca si noul 1.0 TCe e cam mancacios cand vine vorba de ulei.
        Am citit sau vazut poze pe forumuri cu nivelul de ulei pe joja spre minim pe la 10-12.000 km.
        Posesorii spun ca l-au exploatat normal (3000-3500 rpm).
        Uleiul fiind cel de fabrica, Castrol 5W30 RN17, nu se pune problema de utilizare ulei nerecomandat de producator.

        Răspunde
        • februarie 7, 2021 la 1:12 PM
          Legătură permanentă

          Nu stiu cum se comporta motorul 1.0tce, dar daca citesti doar ce se spune pe forumuri nu iti mai cumperi nicio masina. Si despre motorul 1.0 sce s-au plans multi ca le consuma ulei. Eu am doua masini cu aceasta motorizare . Acestea au acum 60.000km si 10.000km si nu am completat cu ulei niciodata la niciuna.

          Răspunde
  • martie 17, 2021 la 12:03 PM
    Legătură permanentă

    Salut. Sunt posesorul unei Dacia Logan 1.0 SCE fabricata in septembrie 2017, achizitionata in iunie 2018, echipare SL Prestige Plus.
    Masina are 25.000 de km parcursi fara probleme, 90% rulaj in Bucuresti. Consumul este foarte bun, in medie 6.5%, benzina standard CO95 Petrom. Reviziile au fost facute anual, la 10.000 km, in reteaua producatorului, pretul mediu fiind 400-450 lei/revizie.
    Intr-adevar, performantele dinamice ale masinii sunt modeste, dar corelate cu pretul de achizitie, consum si cu o utilizare normala, in conditiile infrastructurii din Romania, aceasta masina nu dezamageste.
    De notat este faptul ca este o masina fiabila, economica si, este fabricata in Romania, deci cine o cumpara sustine si economia Romaniei.
    Multumesc.

    Răspunde
  • iunie 7, 2021 la 3:52 PM
    Legătură permanentă

    Eu am 1.0SCE de aproximativ 3 ani (din 25 iulie 2018). Singura problema avută a fost la usa soferului, la care au aparut puncte de rugina rezolvate pe garantie. În schimb motorul merge foarte bine, acum are 48.000km, urmeaza sa ma duc la revizia de 3 ani. Pana acum doar ulei si filtre schimbate cam la 10.000km. Singura problema a fost smecheria celor din reprezentanta care au bagat ulei prea mult (scos imediat de mine cu un perfuzor si o siringa) si ce m-a deranjat foarte mult că le-am aratat asta si au zis ca nu e o problema (le-am spus ca stiu ce e aia un semering?) . Am facut un schimb intermediar (intre 2 revizii in service – masina fiind încă în garanție) ocazie cu care am observat că schimbul filtrului de habitaclu s-a facut doar pe hartie….
    Nu a consumat strop de ulei. Am folosit ELF 5w40, dar cred ca o sa trec pe Polyton dupa ce scriu forumurile, dar asta dupa ce ”scap” de garanție. Si atentie, ca sa beneficiati de garantia la tabla de 6 ani e necesr sa aveti in cartea de service stampilele cu vizita in service macar o data pe an….desi la motor garantia e de 3 ani….

    Răspunde
  • noiembrie 30, 2021 la 10:20 PM
    Legătură permanentă

    Te salut,
    urmeaza sa primesc in decembrie un Clio SCe 65 cp. Pentru a garanta un rulaj extins se pare ca este f. important rodajul, calitatea carburantului și exploatarea mixtă urban/extraurban.
    1. Cum se face rodajul corect ?
    2. Câte schimburi de ulei Polytron ai făcut si la ce interval ? Ce tip de ulei de la o marca mai cunoscută recomanzi ca alternativă ?
    3. Ai folosit aditiv de ulei/tratament motor gen Duralube sau altele pe baza de Mo ?

    Mulțumesc !

    Răspunde
    • decembrie 7, 2021 la 6:37 PM
      Legătură permanentă

      Salut!
      O sa-ti raspund punctual spunandu-ti ce si cum am facut eu. Nu am obiceiul sa fac recomandari dar pot sa -ti spun care sunt experientele personale si ce as face eu intr-o anume situatie.

      1. Pana la 1000km am evitat orice bruscare a motorului. Nu am depasit 100km/h si 3.500rpm. Nu am folosit AC. Nu am mers in oras sau in zone foarte aglomerate. Am evitat sa o incarc foarte mult.( maxim 200kg pasageri + bagaje).
      Dupa ce am depasit 1000km am inceput usor sa cresc alternativ nivelul de incarcare, viteza de deplasare …… dar fara a face excese. Toate astea pala am ajuns la 5000km. Dupa 5.000km am considerat rodajul facut.
      2.Am schimbat uleiul la fiecare 10.000km. Masina are acum 76.000km. EU am evitat sa folosesc uleiuri europene din cauza riscului foarte mare de falsificare. Daca ar trebui sa aleg totusi un alt ulei as alege intre TRIAX ( Made in USA) si Yacco ( Made in France )
      3. La aceasta masina nu am folosit aditiv sau tratament de motor. Cand voi considera necesar prima optiune va fi Polytron.

      Răspunde
  • iulie 7, 2022 la 7:47 AM
    Legătură permanentă

    Buna ziua tuturor
    ma bucur sa gasesc aici multe sfaturi tehnice utile si va multumesc. am in familie un logan 1.0 sce 2020 si sandero 1.0 sce 2019 , fara nicio problema tehnica. La ambele rodajul este facut de mine exact cum este explicat anterior ( pana la 3000 km nu am fortat nota, maxim 3000 rpm), ulterior in exploatare nu depasim 3500 rpm iar accelerarile se fac progresiv. Consumul este bun (5.5…6 l in oras, afara 4…4.3). Pana acum NU consuma ulei, la acest regim de exploatare .
    O remarca : dupa pornire/incalzire motor, dezactivez Start/stop!!!
    Stiu caz Clio 5 (1.0 sce, 65CP) care dupa utilizare frecventa start/stop, a 4 a luna a inlocuit bateria de acumulatori.
    va multumesc

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.